Op de kinderboerderij wonen straks allemaal dieren. De volgende diersoorten staan op de nominatie om een plekje te krijgen:

​​Soayschapen

 

Een korte periode stond er een schaap en twee lammetjes op het beoogde terrein. Zij werden verzorgd door de medewerkers van de gemeente Leerdam, die ook deze schapen verzorgen in de natuurtuin. In het park is een hok waarin de dieren kunnen schuilen tegen de zon. Het is een bijzonder schapenras, een ras wat gemakkelijk kan worden gehouden en wat bestand is tegen slecht weer en schaarse voedselomstandigheden.


Gewicht.
De ooien zijn sierlijk, vrij hoog op ranke poten, met een smalle kop met hoorns. Ze wegen 20 tot 30 kilo. De rammen zien er woest uit met imposante halfcirkelvormige hoorns en vaak ruige beharing op de borst. Oudere rammen wegen 35 tot 40 kilo. De lammeren hebben een relatief hoog geboortegewicht, ongeveer 2 kilo.

Soayschapen kennen een natuurlijke rui, ze worden dus niet geschoren. Ze hebben een natuurlijke bronstperiode van november tot in januari. De lammeren zijn snel na de geboorte op de been en zijn levendig en vlug. De ooien zijn uitstekende moeders. Het is een klein, sober en gehard ras. Het is heel geschikt voor het gebruik in begrazingsgebieden, maar ook in het weiland bij huis.

Gedrag
Er bestaat een rangorde in een kudde, die meestal bepaald wordt door een oudere ooi. Als er gevaar dreigt, staan de dominante ooien vooraan, eventueel met oudere rammen en de lammeren er achter. Lammeren zijn levendig en kunnen met z'n allen rondspringen en rennen, waarbij jonge ooien en rammen ook weer mee gaan doen.

 

 

Soay schapen in Hestia's Hof
403ed351-b087-481a-be24-03ee7c4945df.jpg

Onze beheerder Frank van der Plaat

varken.jpg
De kinderboerderij

Klein vee: konijnen, cavia's en kippen

Natuurlijk willen kinderen die de kinderboerderij bezoeken ook knuffelen met dieren. Cavia's en konijnen mogen daarom niet ontbreken.

Groot vee: geiten en varkens

De ruimte op het beoogde terrein is nu nog beperkt. Daarom kunnen we nog niet alle grote dieren kwijt die graag zouden willen. Pony's en koeien, dat is nog niet haalbaar. Maar geiten en varkens wel en die staan dus zeker op de nominatie!